Via Rick Falkvinge hittar jag Peter Sundes inlägg om hur en (eller snarare Internetoperatörer) relativt enkelt kan kringgå FRA-lagen (en idé Intensifier spunnit vidare på på ett säkerligen väldigt kunnigt sätt, då jag inte förstår en del av inlägget), och Andreas Ekströms inlägg om varför det enligt hans uppfattning är odemokratiskt (att kringgå FRA-lagen, skapa teknik som möjliggör kringgång av FRA-lagen och uppmaning till kringgång av FRA-lagen, om jag förstått Ekström rätt). Ekström har en intressant blogg, och trots att han förespråkar upphovsrätt (det vill säga, i högre utrsträckning än pirater), tycker jag att hans inlägg oftast är ganska förnuftiga och sansade; sällan blir jag särskilt upprörd av dem, och sällan är min åsikt rakt motsatt den Ekström presenterar.
Idag var dock en av de få tillfällen jag faktiskt upprördes en del av något jag läste på Andreas Ekströms blogg. Inlägget om varför Sundes initiativ inte är demokratiskt är helt uppåt väggarna fel, vilket inses efter bara någon minuts eftertanke. För att framföra min åsikt beslöt jag att publicera en kommentar, men när jag skrev den märkte jag att den blev ganska gedigen – gedigen not att skapa ett blogginlägg av. Kommentaren har jag publicerat i kommentarsfältet, men för att den inte ska dränkas i avdelningen för kommentarer till inlägget på Ekströms blogg, och av den enkla anledning att jag inte bloggat på någon vecka, publicerar jag min kommentar (som ännu inte godkänts av Ekström) här också.
1) Det är inget lagbrott att undvika statens övervakning; FRA-lagen säger inte att utveckling av teknologi som kan gå runt den är kriminell, eller ens användning av sådan teknologi. Däremot kan det nog klassas som “civil olydnad”, men fullt laglig och moraliskt acceptabel sådan.
2) FRA-lagen bryter mot grundlagen (Europakonventionen, som är en del av grundlagen, om inte annat). Parlamentatet har alltså stiftat en lag en lag den inte får stifta. Således är inte lagen demokratiskt stiftad.
3) Majoriteten av folket vill ha brevhemlighet. Majoritetens åsikt är viktigare än parlamentets när en bedömer om något är demokratiskt eller ej.
4) Deltagarna i parlamentet gick inte till val på att uppriva brevhemligheten. De gick sedan mot vad de tidigare sagt och införde FRA-lagen, vilket om något var odemokratiskt. Att avvärja detta odemokratiska beslut är knappast odemokratiskt.
5) Alldeles oavsett ovanstående: Det finns en gräns för demokrati. Om 80 procent av folket röstade fram ett parti som införde massmord av en viss folkgrupp, och folket i stort stödde detta massmord, skulle du tycka det var “odemokratiskt” att medborgarna som tillhörde folkgruppen gömde sig för staten?
En behöver inte hålla med alla fem anledningar ovan; det räcker med att hålla med en, för att inse att vad Sunde gör snarare är högst demokratiskt än odemokratiskt. Skivad lime har också listat några anledningar att Ekströms resonemang är felaktigt; trots att våra listor delvis överlappar (smarta hjärnor tänka lika ;-)) och jag inte håller med om delar av blogginlägget (såsom att det inte är odemokratiskt på något vis att bryta mot demokratiskt framtagna lagar). Det är aldrig konstruktivt att kalla någon idiot, oavsett hur korrekt tillmälet skulle vara (vilket det i detta fall inte är); trots det vill jag även länka till afekh, för bortom ”idiot”-sägandet finns förnuft. Om du själv har fler anledningar, fyll gärna på i kommentarsfältet!
Är snön odemokratisk, Ekström?
Foto: almost witty, CC-BY-NC-SA 2.0
Pusha gärna inlägget!
Detta inlägg finns på http://intressant.se/intressant. Du kan läsa andra bloggares tankar rörande samhälle, politik, argument, argumentation, pirat, medborgarrätt, mänskliga rättigheter, medborgerliga rättigheter, FN:s deklaration över mänskliga rättigheter, Förenta Nationernas deklaration över mänskliga rättigheter, Förenta Nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Förenta Nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Europakonventionen, den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, Sveriges grundlag, grundlagen, grundlag, grundlagarna, personlig integritet, privatliv, integritet, övervakning, avlyssning, massavlyssning, anonymitet, storebror, godtycke, storebrorssamhälle, storebrorssamhället, övervakningssamhälle, övervakningssamhället, 1984, registrering, brevhemlighet, brevhemligheten, FRA-lagen, FRA, Försvarets Radioanstalt, lag, lagar, lagstiftning, riksdagen, signalspaning, Peter Sunde, Sunde, Andreas Ekström, Ekström, demokrati, teknik, teknologi
E-post och ALL Internettrafik till och från Sverige, eller som passerar servrar i Sverige, avlyssnas av Försvarets Radioanstalt, FRA. (Text från Journalistförbundet)
WARNING!
E-mail and ALL Internet Communications to and from Sweden, or via servers in Sweden, is monitored by the National Defence Radio Establishment. (Text from Journalistförbundet)
Din punkt fem är intressant — jag upplever att många blandar ihop ”respekt för mänskliga rättigheter” med ”demokrati”, när det i själva verket är två helt skilda begrepp som inte har något samband.
I varje demokrati och vid varje tidpunkt finns det alltid ett majoritetsstöd för att dra in absoluta mänskliga rättigheter för någon namngiven minoritet.
Hårdraget, så kan man säga att demokrati — om den inte kombineras med det helt fristående konceptet ”respekt för mänskliga rättigheter” — kan vara tre vargar och ett lamm som röstar om vad man ska äta till middag.
Respekt för mänskliga rättigheter, å andra sidan, kan finnas i andra samhällen än demokratier. Även om de råkar vara vanligare i demokratier.
(Sedan är konceptet ”demokrati” extremt urvattnat också och kan betyda åtminstone ett dussin olika saker. Men det är en separat avhandling.)
”I varje demokrati och vid varje tidpunkt finns det alltid ett majoritetsstöd för att dra in absoluta mänskliga rättigheter för någon namngiven minoritet.”
Även i Sverige idag?
”Hårdraget, så kan man säga att demokrati — om den inte kombineras med det helt fristående konceptet ”respekt för mänskliga rättigheter” — kan vara tre vargar och ett lamm som röstar om vad man ska äta till middag.
Respekt för mänskliga rättigheter, å andra sidan, kan finnas i andra samhällen än demokratier. Även om de råkar vara vanligare i demokratier.”
Javisst. Demokrati har enligt min mening ett stort egenvärde, men det finns som sagt gränser, nämligen vid inskränkning av mänskliga rättigheter.
Underbart bildval 😉
Jag har varit ett fan av den bilden sedan jag först såg den, och jag ansåg den var passande att illustrera detta inlägg med (jag vill illustrera denna blogg mer än tidigare, och plötsligt kom jag att tänka på denna bild).
Tomtelobbyism…
Precis när jag gett upp julen för den här gången så hoppade en tomte upp ur en bloggosfärlåda. Bloggosfärlådan tillhörde Rick Falkvinge som fick sig en riktig liten tomte bland kommentarerna till sitt inlägg FRA: Vad näst, olagligt att vi……
Ser jag rätt? Är jag inte längre en av få som känner att ”en” är ett bättre generellt pronomen än det lite mer könsspecifika ”man”?
*swoons*
Jag har länge använt ”en” istället för ”man”. Sök i bloggen 🙂
Haha, bilden är grym!
Som jag svarade OlofB: Jag har varit ett fan av den bilden sedan jag först såg den, och jag ansåg den var passande att illustrera detta inlägg med (jag vill illustrera denna blogg mer än tidigare, och plötsligt kom jag att tänka på denna bild).
[…] att hindra. Men det Peter Sunde ägnar sig åt är något annat. Han är helt enkelt en av dessa olydiga jävlar, som antingen har fel och tillhör en liten minoritet och då kommer det förr eller senare visa […]
[…] Intensifier, Rosa utsikter, Rosa utsikter (igen), Opassande, Skivad lime, Scaber Nestor, Lake, Calandrella och Sagor från livbåten. Allt som allt en mycket livlig och intressant […]
[…] före FRA-lagen, eftersom FRA då de facto inte fick avlyssna den. Är det förresten “odemokratiskt” att skicka fysiska […]
@Sargoth: Nej, helt ensam är du faktiskt inte.
Och jag håller med dig, även om jag personligen suger på att få in det i mitt språkbruk 😉
[…] Marcus Fridholm, Christian Engström, Röd libertarian, Yamiko, Oscar Swartz, Thomas Tvivlaren, Calandrella och […]