Imorgon är den stora dagen, den som vi alla väntat på, äntligen här. Sveriges befolkning över 18 år får möjlighet att påverka hur Sverige ska se ut de närmsta fyra åren. De två blocken gör en stor sak av skillnader sinsemellan – som naturligtvis existerar, men inte är av så avgörande betydelse som en kan få intrycket av (båda statsministerkandidaterna är överens om skattefinansierad hög välfärd). Men trots detta pratar de flesta etablerade politikerna och media på om äldreomsorg, skolan och vården som om skillnaderna i frågorna var avgrundsdjupa och påverkade hela samhället stort. De frågor de inte pratar på om är de frågor de har dålig förståelse för, där de är än mer överens.
De medborgerliga rättigheterna. Frågorna som fick Piratpartiet in i EU-parlamentet förra året med god marginal, som fick statsvetare att tala om en ny ”klassisk medborgarrörelse”, som för två år sedan fick hela Sveriges politiska debatt att skakas om av FRA-lagen. Vad hände? Inget särskilt har hänt. FRA-lagen är fortfarande implementerad, med den massövervakning det innebär (som att ge Posten i uppdrag att sprätta upp och scanna alla brev de handhar). IPRED är fortfarande i kraft, med den rättsosäkra ordning det infört (som ger skivbolagen i vissa fall mer befogenheter än polisen). The Pirate Bay är fortfarande fällda av en väldigt rättssäkert tveksam domare (målet ska tas upp i hovrätten om någon vecka – efter valet, passande nog).
Alliansen har visat sig fullkomligt odugliga i dessa frågor; det var dem som införde FRA-lagen och Ipred, och de är överens om att införa Datalagringsdirektivet vid valseger. Vidare vill de behålla Beatrice Ask som justitieminister, den svenska justitieminister de senaste decennierna som antagligen haft sämst koll på grundläggande rättsprinciper (det som en justitieministers huvudarbete egentligen borde vara), och mobbaren (eller åtminstone mobbarlika) Fredrik Reinfeldt som statsminister.
Men inte heller de rödgröna är att lita på i medborgarrättsfrågor. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är bra, det förnekar jag inte; problemet är att de inte kommer fälla Socialdemokraterna. Och Socialdemokraterna är inte bra. Den viktigaste anledningen är deras förslag till justitieminister: Tomas Bodström. Bodström är enligt min uppfattning visserligen bättre än Ask, men han är inte bra för det: enligt egen utsago var han själv avgörande i genomdrivandet av Datalagringsdirektivet i EU, som S nu vill införa i Sverige. Datalagringsdirektivet innebär att data om vem du ringer när från vilken plats ska lagras, liksom liknande metadata om SMS och e-mail. V och MP säger sig vara emot, men de har velat i frågan.
Vidare vill de rödgröna inte ta någon tydligt ställning i FRA-frågan. I sin gemensamma valplattform skriver de att FRA-lagen ska rivas upp och frågan utredas för att en ny lagstiftning senare ska införas, men inte med ett ord säger de hur lagstiftningen ska se ut. På sin webbplats resonerar Socialdemokraterna som om det vore möjligt att ha integritetssäker ”signalspaning i kabel” – det är omöjligt, då signalspaning i kabel per definition innebär att all elektronisk kommunikation som passerar landets gränser kopieras och skickas till staten för analys. Vad som sedan händer med informationen är sekundärt; hur mycket FRA än filtrerar, är det denna först kopiering av våra privata e-mail, telfonsamtal och sms som är den stora privatlivskränkningen.
Det är absolut inte okej att staten övervakar mängder av oskyldigas privata kommunikation. Övervakning är enbart okej då brottsmisstanke i varje enskilt fall finns; annars är den godtycklig, och kränker därmed den mänskliga rättigheten till ett privatliv skyddat från godtyckligt ingripande. Bara ett större svenskt parti tar idag denna mänskliga rättighet på sådant allvar att den – tillsammans med övriga medborgerliga rättigheter – prioriteras över alla andra frågor inom politiken.
Rösta på Piratpartiet. Rösta för medborgarrätt. (Och nej, det är inte att kasta bort rösten. Hittar du ingen piratvalsedel? Ta en blank och skriv Piratpartiet på.)
Pusha gärna inlägget!
Detta inlägg finns på http://intressant.se/intressant. Du kan läsa andra bloggares tankar rörande samhälle, politik, pirat, Piratpartiet, (PP), riksdagsvalet 2010, val 2010, valet 2010, val, valet, riksdagsval, riksdagsvalet, privatliv, integritet, personlig integritet, medborgarrätt, medborgerliga rättigheter, mänskliga rättigheter, Datalagringsdirektivet, datalagring, IPRED, RRA-lagen, FRA, Försvarets Radioanstalt, brevhemlighet, brevhemligheten, övervakning, rättsäkerhet, Internet, nyhet, nyheter, Karl Sigfrid
VARNING!
E-post och ALL Internettrafik till och från Sverige, eller som passerar servrar i Sverige, avlyssnas av Försvarets Radioanstalt, FRA. (Text från Journalistförbundet)
WARNING!
E-mail and ALL Internet Communications to and from Sweden, or via servers in Sweden, is monitored by the National Defence Radio Establishment. (Text from Journalistförbundet)
Tack för alla aktivismrapporter under valrörelsen, det har varit ett nöje att läsa.
Strax efter klockan åtta var jag och lade ut ungefär fem ggr så mycket Piratvalsedlar som det finns röstberättigade i området. Som förste väljare fick jag inspektera att valboxen var tom. Sedan röstade jag. Självklart röstade jag även på Piratpartiet i vår kommun, trots att Piratpartiet inte ställer upp i kommunen. Jag skrev namnet på en snubbe jag känner som jag tror skulle kunna vara en bra drivande PP-ist. Gick och kollade hur valförrättarna hade lagt upp valsedlarna i valboxen. Föredömligt. Piratpartiet högst upp med kraftigaste bokstäver och de lyste ner över alla andra. Bättre fokusering kunde man inte få. Wetterstrands parti låg vid sidan om, konstigt nog. Fick väl inte plats i boxen. Nå, inte mitt problem. Valförrättarna visade var de hade lagt överblivna valsedlar. Det kan ju vara så att illvilliga personer plockar bort valsedlar och då skall valförättarna fylla upp med nya. Vilket de förklarade.
Jag har fokuserat på de människor som är 40+ i denna valrörelse. Och hela tiden fått frågan varför PP inte syns. Och svaret är naturligtvis att man, dvs allians och opposition, av taktiska skäl avförde PPs frågor från dagordningen. Dessa tas i bästa fall upp efter valet. Och media hakade på.
Vågmästarstrategin byggde just på att PP skulle bli synlig, dvs PP-frågorna skulle diskuteras även i detta val. Både frågor och själva vågmästeriet skulle bli intressant. Men detta klipptes effektiv av och vad som istället hände var att Sverigedemokraterna fick axla rollen som spännande vågmästare. Och det var deras frågor som istället kom i fokus. Den som inte syns finns inte. PP syntes inte. Däremot SD.
Dessutom betedde sig såväl allians som opposition som en slags åsiktsfascister a la Bengt Westerberg-metoden. En fegis som Reinfeldt utbrister tom att Sverige i princip går under om SD kommer in med en 4% av rösterna. Man kan konstatera att stödet för SD har ökat just på grund av alliansens, oppositionens och tom PPs agerande. Och det var ju ingen som ville det.
Det mest katastrofala som kan inträffa är när ett parti eller partigruppering får egen majoritet. De kallar fenomenet regerinsgduglighet. Det innebär att man inte behöver ta hänsyn till vad övriga 49,9 % av befolkningen tycker. Minoritetsregeringar måste däremot lyssna på vad andra tycker.
Vi har inget två-partisystem utan sju partier i riksdagen och tre som vill in. Och de rödgröna har bundit upp sig hårt mot SD. De kan inte fälla en borgerlig regering själva utan måste ha stöd av SD för detta. Och när SD stöder de rödgrönas förslag (om nu SD blir vågmästare) så faller regeringen. Så rödgröna får svåra dilemman att hantera. Å andra sidan kommer det se ut som att alliansen regerar vidare med stöd av SD (om nu SD blir vågbärare). Vilket dom inte vill ha stämpelns svärta av. Det kommer ett val om fyra år igen.
Om Reinfeldts utlovelse finns kvar så kommer det block som får flest röster att få regera vidare. Och om SD inte tycker likadant som regeringen i en fråga så kommer övrig opposition direkt eller indirekt (avstå från att rösta) att stödja regeringen. Så den egentliga oppositionen kommer i sådana fall att utgöras av SD.
Nåväl, nu får vi snart veta valresultatet. Och från välunderättad källa så har både sossar och moderater köpt ut stora mängder champagne för våra skattekronor. Att dränka sorgerna i eller lyftas upp av. Baksmällan kan dock bli tung.
[…] Steffo – som fortfarande är one of a kind – var en av dem, och Emma, och Rasmus, och Calandrella, och Oscar, och [på den tiden] Blogge, och Hax. Många pirater redan då, som […]
Har piratpartiet en ny plan om hur man ska lyckas i framtiden?