På Newsmill har en artikel om upphovsrätt publicerats, betitlad Det finns ingen rätt till betalning i alla lägen. Jag håller helt med den. Läs den du också! Inledningen, som rätt bra sammanfattar artikeln, lyder: ”Piratkopiering är inte stöld, utan just kopiering. Det finns ingen självklart rätt till betalning i alla lägen. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter innebär inte dagens upphovsrätt. Därför bör upphovsrätten reformeras, men inte avskaffas.”
På Aftonbladet har en artikel om fildelning publicerats, betitlad Var inte rädda för fildelare/fildelningens fina framsida. Jag håller med den, men den är lite mer nyanserad än Newsmill-artikeln, och går nästan med på att grupp 1 av fildelningen är stöld av en inkomstmöjlighet. Jag anser att det inte spelar någon roll om det är stöld av en inkomstmöjlighet/nyttjande av arbete utan att betala för sig; det bör ändå vara lagligt (som någon kommenterar artikeln och som Newsmillartikeln berättar kan det jämföras med att någon nyttjar ett recept som kommer från en restaurang hemma istället för att köpa maten på restaurangen receptet kommer ifrån).
Mikael Nilsson skrev igår en artikel i Svenska Dagbladet om att censur av The Pirate Bay är en stor inskränkning i yttrandefriheten eftersom TPB spelar en stor roll som opinionsbildare. Jag håller med. Läs den! (Förresten finns ett närliggande exempel på censur.) Dessutom bör inte TPB censureras av en annan anledning: all censur är demokratifientlig och censur bör så gott som aldrig vidtas som åtgärd i en demokrati. Sedan vore det även synd för många kreatörer som vill få sina verk spridda om TPB censurerades. Summa summarum: TPB bör inte censureras.
SvD har nu publicerat en uppföljningsartikel med läsarkommentarer. Många hävdar att vi förespråkar stöld. Det gör vi inte. Kopiering är inte stöld. ”Hur vet man att det står en piratpartist framför en i kassakön? Blir förvånad när filen ska betalas – och argumenterar i timmar att det är mot de mänskliga rättigheterna, odemokratiskt och de bara är fossiler från forntiden som betalar fil”, skriver signaturen Kunta Kinte. Fel. En bättre liknelse vore om någon som köpt fil gått ut och ställt sig på gatan och låtit folk med ett nytt kopieringsverktyg kopiera filen, så att alla fick fil, och filköparen sedan argumenterat i timmar om att man för att stoppa filkopieringen behövt införa övervakning överallt (för folk skulle kunna kopiera en hel del hemma hos varandra) och att filkopiering gynnade samhället otroligt mycket – plötsligt behövde ingen gå hungrig, och detta övervägde definitivt matbutikers ekonomiska intressen. Matbutikerna skulle få acceptera att fil nu kunde kopieras och byta affärsmodell.
I Sydsvenskan finns en älskriven artikel betitlad Piratpartiet siktar på EU-valet. Det är alltid trevligt när vi själva får komma till tals om partiet, och inte gammelmedia bara stämplar positiva till fildelning på oss. Det är förstås sant att vi är positiva till fildelning, men det viktigaste är de mänskliga rättigheterna (specifikt på Internet och specifikt privatlivet).
Ulf Lundén skriver i Dalademokraten en text betitlad Piratsoppan fortsätter. Jag håller med Lundén nästan helt och hållet. ”Den grundläggande frågan är ju att upphovrättsinnehavaren måste få ersättning för sitt arbete. En särskild bredbandsavgift kan vara en gångbar lösning.” Jag menar att det inte är så viktigt hur de ska få betalt, då det inte finns någon självklar rätt att få betalt (se Newsmill-artikeln). Däremot kan det vara bra om kreatörer kan försörja sig på sitt arbete, eftersom kulturen skulle skadas om det inte gick för dem. Turligt nog går det dock, åtminstone hyfsat. Massor av tips finns på XtremeCreator.
Naturligtvis har även många välskrivna blogginlägg författats den senaste tiden: HAX ifrågasätter att politiker verkligen bör vara nämndemän apropå TPB-domaren Norströms jäv (och jag håller med HAX), Mattias Bjärnemalm länkar vidare till ännu fler gammelmedieartiklar och noterar att vår politik nu verkligen uppmärksammas mycket i etablerade media, Olof förklarar mycket noga varför kopiering inte är stöld, Polisstaten uppmanar till bojkott av de kreatörer som är för IPRED och eftersöker IPRED-ogillandes kreatörer och Erik Josefsson hoppas att Citizen’s Rights Amendments ska röstas igenom till Telekompaketet 5 maj.
Rösta på Piratpartiet i valet till EU-parlamentet 20 maj till 7 juni, och gå med i partiet.
Detta inlägg finns på http://intressant.se/intressant. Du kan läsa andra bloggares tankar rörande samhälle, politik, Piratpartiet, upphovsrätt, copyright, immaterialrätt, fildelning, illegal fildelning, The Pirate Bay, censur, yttrandefrihet, demokrati, XtremeCreator, piratkopiering, kopiering, stöld, EU-valet, EU-valet 2009, media, gammelmedia, Internet, argumentation, argument
VARNING!
E-post och ALL Internettrafik till och från Sverige, eller som passerar servrar i Sverige, avlyssnas av Försvarets Radioanstalt, FRA. (Text från Journalistförbundet)
WARNING!
E-mail and ALL Internet Communications to and from Sweden, or via servers in Sweden, is monitored by the National Defence Radio Establishment. (Text from Journalistförbundet)
Och när man ändå pratar om censur ska tv4 bojkotta sd att göra reklam i tv. Dom säger att det bara är riksdagspartierna som ska få göra tv-reklam.
Skönt att få slippa pampers och libro reklam ett tag.
Själv har jag inte riktigt bildat mig en uppfattning i frågan om tv-reklam än.
Hej Calandrella. Bra inlägg. Du får gärna svara på min kommentar i ditt gamla inlägg om varför kommersiella upphovsrätten bör slopas. Eller låta bli om du tycker att jag skrivit för mycket och spammar. Men det vore intressant att se din kommentar om det.
Gjort. Nejdå, det är bara trevligt med många kommentarer (från dig och från andra) och mycket diskussion. Ibland ramlar dock väldigt många kommentarer in samtidigt och jag hinner inte svara på alla omedelbart.
Okej. Trevlig inställning. Var mest orolig för att du skulle tycka det skulle bli för mycket eller för långt från samma eller att de inte skulle ha att göra med de ursprungliga inlägget att göra.
Visste inte heller hur det fungerar med bloggar (om man har en egen) om man ser när någon svarar på ett gammalt inlägg eller om det försvinner i mängden så jag tänkte att det var lika bra att pinga på din uppmärksamhet.
Det går att se kommentarer på äldre inlägg lika lätt som på ya; kommentarer sorteras i tidsordning efter när kommentarerna skrevs, inte när inläggen skrevs. Dock var det nog många kommentarer som skrevs efter din kommentar, plus att jag kanske bara tänkte på att gå in på det nyare blogginlägget och kolla (och glömde att kolla resten av kommentarerna på kommentarssidan).
Okej. Då vet jag hur det fungerar. Jag har nämligen svarat på andra inlägg på andra bloggar och märkt att om man svarar på ett inlägg som är typ 3 dagar gammalt så får man ofta inget svar (däremot om jag svarar på dagens inlägg får man nästan alltid svar). Jag hade därför börjat misstänka att de inte syns. Det kanske är olika på olika bloggar.
Förstår att det kanske är jobbigt att hinna med att svara på alla 🙂 Inte det jag krävde heller riktigt utan jag var nyfiken på hur det fungerade.
Ja, det är nog olika från bloggwebbplats (eller kanske snarare bloggplattform) till bloggwebbplats (eller kanske snarare bloggplattform).
Exemplet om filkopiering fick mig att tänka på en sak, förr åt man ju en annan variant på fil, filbunke… Det finns att köpa färdigt i affären på portionsburk nu för tiden, och om man vill ha mer så tar man bara å sparar någon sked och blandar med vanlig mjölk och låter stå till dagen efter, så att bakterierna syrar mjölken så blir det mer filbunke.
Med andra ord har man ju faktiskt kopierat den på sätt och vis, utan att köpa mer. 😀
Jag har dock aldrig hört Arla klaga på det… 🙂
Hehe, bra exempel :-). Ett mer vanligt exempel är folk som äter på restaurang, gillar maten och hemma försöker tillaga samma mat och sedan bjuder folk på maten, att likna med folk som köper en cd-skiva, gillar musiken och hemma skapar likadan musik som de sprider.
Njae, nu är det inte alltid så oskyldigt. Tänk om det är en genmodifierad bakteriestam i filen?
Tillverkare av genmodifierat (GMO) utsäde tillåter inte att bönderna försöker återvända deras gener till en ny generation. Om det börjar växa naturligt spridda plantor på grannens åker så undrar man om han inte kan sättas dit för genkopiering/patentintrång.
Själv anser avstår jag inte från GMO av hälsoskäl, men det är definitivt värt att fundera på om man vill stödja de som patenterar gener…
Sant. Jag tänkte faktiskt skriva om patent idag, apropå en DN-ledare om det.
Fin sammanfattning! Skönt oxå att du skrev att det inte var en officiell kampsång. Det finns folk som trott det.
Massa kräm! / Bunni
Tack för din kommentar!
Artikeln från Unni och Johnny verkar för övrigt basera sig på Lawrence Lessigs teorier om fenomenet. Ifall du vill läsa mer om det alltså 🙂
[…] Piratartikel efter piratartikel i media På Newsmill har en artikel om upphovsrätt publicerats, betitlad Det finns ingen rätt till betalning i alla lägen. […] […]
Ska ta och läsa igenom artiklarna du länkar till om jag får en stund över under eftermiddagen.
Det är bra att det kommer mycket i media nu så vi kan få igång en ordentlig och levande debatt som berör alla (dvs inte bara dem som fildelar eftersom frågan är så mycket större än så) Det är viktigt att hitta en ny och modern lösning som passar både konsumeter och producenter så vi kan gå vidare framåt. Man kan inte, och ska inte, hejda den tekniska utvecklingen. Men det är så många som fortfarande inte förstår, eller inte vill förstå.
Vi har haft den här debatten förr om biblioteken då det var förlagsindustrin som proesterade med samma argument (före min tid), kasettbandspelaren på 1960-talet med samma argument och nu nedladdningen från internet. Lär de sig aldrig något av historien?!
Sant. Något att notera är dock att jag aldrig så mycket som rört ett BitTorrent-program, varken legalt eller illegalt…
Gillar din genomgång av olika artiklar och inlägg, vilket säger något om den tankeprocess som pågår. Själv har jag brottats med mig själv sedan i lördags kring vetskapen att tillägg 138 och 166 i Telekompaketet trianguleras bort om inte fler än vänsterns MEP:er samlar namn för att få upp dem på bordet igen. Jag har problem med Överstatligheten, varför det tog mig åtskilliga timmar att komma fram till att den redan gått så långt inom EU att jag inte kan banga ur när det gäller att stå upp för medborgarnas demokratiska fri- och rättigheter. På nätet vill jag vara mera medborgare än enbart kund.
Telekompaketet och alla turer med det är en … byråkratiapparat som jag skulle vilja ha kastade i väggen för lite mer förnuftigt och lättfattliga beslutsfattandeprocesser, eller åtminstone förklarade på ett pedagogiskt sätt…
Hej Calandrella,
En av dina meningar får mig att fundera:
”Däremot kan det vara bra om kreatörer kan försörja sig på sitt arbete, eftersom kulturen skulle skadas om det inte gick för dem.”
1. Vad är en kreatörs arbete? Finns det något som hindrar säljande av frukten av arbetet i framtiden, förutsatt att det finns en köpare?
2. Menar du försörja sig _enbart_ på sitt kulturella producerande? I så fall, varför skulle den ensidiga försörjningen vara den bästa modellen?
3. Har du några vetenskapliga belägg för att kulturen (ganska brett begrepp) skadas om vissa individer inte kan hålla på med ”skapande” på heltid? Jag har sett skadeargumentet framföras som universell sanning när upphovsrättshårdingar försökt motivera sina handlingar. Vad är en skada i sammanhanget? En förändring kanske skulle ske, vad är det som säger att förändringen är av ondo?
Vänligen,
/E
1. Nej, men det skulle bli svårare om andra också får sälja verket, vilket skulle affektera kulturskapandet negativt.
2. Kanske inte, men det skulle bli svårare att försörja sig på kulturskapande vilket skulle skada kulturskapandet.
3. Folk skulle skapa mindre kultur, tror jag. Men visst, jag kan ha fel.