Stormhierta har skrivit ett inlägg med namnet ”Den litterära framtiden”.
Jo, en snabb notis angående detta med att vi som författare “vill ha kontrollen”. Jag kan göra en liknelse om detta “kaos” som råder. Du säljer en bok. Boken läses av personen som köper den som sedan rekommenderar den till resten av medlemmarna i familjen. Tre andra människor läser den. Sedan lånas den ut till sju andra. Efter ett tag säljer personen boken och cykeln börjar igen. Var är “kontrollen” här? Vad skiljer tillgängliggörandet? Inget egentligen och det är därför folk, oavsett ålder, inte ser var felet i “piratkopiering” ligger någonstans.
Just det! Vad är den stora skillnaden? Att fildelning innebär kopior så att flera kan läsa samtidigt kan inte svaras, för enstaka kopior till familjemedlemmar och nära vänner är tillåtna enligt lagen. Att fildelningen är i större skala kan, visst, hävdas, men biblioteken då? Bibliotekens utlåning är nog i ungefär lika stor skala som fildelning i ganska många fall. Och tänk på att även när det gäller fildelning är det ofta fler personer som köpt den och lagt upp den. ”Men när bokutlåning sker får författaren pengar!” Ja, men löjligt lite – några ören – och utländska författare får inga pengar alls. (Rowlings böcker torde vara några av de mest piratkopierade och utlånade böckerna på biblioteken – är Rowling fattig?)
Christian och Rick (han förklarar även massor av saker om IPRED, som jag tidigare inte kände till, eller fick reda på först igår på piratmötet – till exempel att det innebär att misstänkt kriminella fildelare kan få sina bankkonton frysta, datorer beslagtagna och själva tvingas betala annons i pressen om domen ifall den blir fällande) hälsar alla 1000 nya medlemmar i Piratpartiet välkomna. Ja, det är sant. Vi har fått över tusen nya medlemmar sedan The Spectrial började. På ett par veckor.
Vet ni hur många fler medlemmar Moderaterna hade i slutet av 2008 än i början av året? Inga. De gick back. Samma sak gjorde de flesta andra riksdagspartierna (kd och v har ännu inte räknat ihop sitt nya medlemsantal, och mp gick faktiskt cirka 80 medlemmar frammåt, vilket jag gillar, för jag gillar Miljöpartiet). Just nu är vi piratpartister 11 289 till antalet. Hela tiden strömmar det in fler. Jag vet inte om jag bör hälsa dem välkomna, eller tacka för välkomnandet från de mer erfarna (det är inte särskilt länge sedan jag blev medlem i Piratpartiet). Kanske bör jag göra båda? Ja, det gör jag: välkomna och tack för välkomnandet!
Micke har hittat filmen från rättegången mot The Pirate Bay-personerna igår på YouTube. Ja, inte inspelat från rätten förstås, men den film som Peter Sunde förevisade, om hur BitTorrent-tekniken fungerar. Den är sevärd för de som ännu inte förstår men vill förstå tekniken bakom det hela – jag visste inget om tekniken (nästan) innan jag sett den. Hos Opassande finns ett annat intressant YouTube-klipp. Massor av information finns i filmen som handlar om massor av information :-).
niclas skriver nu…väldigt intressant, läsvärt och avancerat om den personliga integriteten. Och dessa texter, berättas, är bara en del av ett essäprojekt som omfattar tre delar. Mycket intressant att följa!
Här kommer några bilder från rättegången igår och iförrgår (de är vad upphovsrätt gäller helt fria att publicera, kommersiellt eller icke-kommersiellt, med så få begränsningar som är juridiskt möjligt; dock kan personuppgiftslagen möjligtvis vara tillämplig) :

Gottfried Svartholm Warg, åtalad

Foajen, som är bara tiotalet meter från sal nio där rättegången hålls

Piratpartist och Oscar Swartz i foajen.

Rasmus Fleischer, Piratbyrån, som bloggar på Copyriot.

Fredrik Neij, åtalad.

Gottfried Svartholm Warg, åtalad

Sam Sundberg, författare tillika bloggare om rättegången för SvD

Oscar Swartz

Roger Wallis, hyllad KTH-professor som jag, Sam Sundberg och Oscar Swartz bytte några ord med i pausen.

Monique Wadsted, målsägande, företrädare för Hollywood

Peter Althin, advokat för åtalade Peter Sunde

Gottfried Svartholm Warg (åtalad), Peter Althin (advokat) och Roger Wallis (professor) i konversation

Carl Lundström, åtalad

Jonas Nilsson, advokat för Fredrik Neij (åtalad)

Tunnelbanestationen Rådhuset, som bör klivas av vid vid besök på tingsrätten
Detta inlägg finns på http://intressant.se/intressant. Du kan läsa andra bloggares tankar rörande upphovsrätt, copyright, fildelning, illegal fildelning, samhälle, politik, argumentation, The Pirate Bay, Pirate Bay, rättegång, Spectrial, TPB, Internet, personlig integritet, piratkopiering, integritet, bilder
VARNING!
E-post och ALL Internettrafik till och från Sverige, eller som passerar servrar i Sverige, avlyssnas av Försvarets Radioanstalt, FRA. (Text från Journalistförbundet)
WARNING!
E-mail and ALL Internet Communications to and from Sweden, or via servers in Sweden, is monitored by the National Defence Radio Establishment. (Text from Journalistförbundet)
[…] utan interaktionen mellan oss, vilket är grunden till det ko-operativa skapandet. Jag ser att Calandrella citerar mig och ur mina citat bygger vidare och expanderar på mina, våra, allas […]
”han förklarar även massor av saker om IPRED, som jag tidigare inte kände till, eller fick reda på först igår på piratmötet – till exempel att det innebär att misstänkt kriminella fildelare kan få sina bankkonton frysta”
De reglerna är ingenting som ändras i och med IPRED. De finns redan:
http://www.notisum.se/rnp/sls/LAG/19420740.htm#KAP15
Om man påstår att bankkonton kan frysas, så måste man nog också vara ärlig och beskriva under vilka villkor det får göras.
Nja. Förut kunde det i praktiken inte bli så att misstänkt kriminella fildelare fick sina bakkonton frysta, för då kunde de inte få ut namnen bakom IP-nummer.
Tor:
”De reglerna är ingenting som ändras i och med IPRED. De finns redan” – men då har det tidigare motsvarat ett reellt värde. Nu gäller det ett påhittat skadestånd som inte motsvarar verkligheten.
Typiskt att Wadstedt är suddig. Men hon har snygga strumpor. 🙂
Nåja, det kan tyckas att den typen av paragrafer är rätt rimliga stående för sig själva. Det är inte så annorlunda jämfört med hur företag som befinner sig i en konkurssituation hanteras. Även där fryses tillgångar för att se till att kvarvarande pengar inte försvinner ur det sjunkande skeppet.
Det blir inte absurt förrän det ställs i sitt sammanhang och ännu finns inga prejudikat på hur det kommer att hanteras i praktiken.
Det som nu KAN hända fram till dess vi ser prejudikat om motsatsen, är att flera saker samverkar. Dels handlar det om att indentifikation av abbonemang bakom IP-nummer kan begäras ut. Vi vet ännu inte vad som i praktiken kommer krävas för detta. Dels handlar det om att sådan ”bevisning” i sig inte är övertygande för att påvisa brott. Dels handlar det om att den anklagade därför kan hållas ovetande om anklagelsen i upp till en månad. Dels om att beslut om handräckning från kronofogden för bevissäkring av samma skäl kan komma att ske innan den anklagade känner till existensen av anklagelsen, och slutligen att det fram till att praktisk hantering visar på motsatsen kan bli fråga om att tillgångar fryses.
För en privatperson vars abonnemang utan dess vetskap använts för att begå brott, eller som av något skäl blir felaktigt anklagad, kan detta innebära katastrof. Dels kan personen inte direkt bemöta anklagelsen på ett tidigt stadium. Istället kan första förvarningen om anklagelsen vara att kronofogden knackar på dörren och/eller att ens tillgångar fryses.
En privatperson har räkningar och livsuppehälle att betala, vilket i samma ögonblick tillgångarna fryses blir omöjligt. Vi skapar därigenom en möjligt situation av rättslöshet. Det är en klen tröst om säkerhet uppställs så att kompensation kan ges i efterhand, sådan kompensation lär knappast att betalas ut om det inte är glasklart att fel begåtts.
Vi får hoppas att den verkliga användningen av möjligheterna kommer att bli annorlunda, men än så länge finns inga praktiska fall att visa på i detta specifika sammanhang. Inte heller kan sådana fall ännu komma till, utan de kommer vi inte se förrän efter den första april.
Exakt – vi kan [b]hoppas[/b] att lagarna inte används på det sämsta sättet. Men, ärligt talat, jag hyser ingen större tilltro till att skivbolagen bara för att vara snälla inte skulle använda möjligheterna på sämsta möjliga vis.
”Dels kan personen inte direkt bemöta anklagelsen på ett tidigt stadium.”
Det är ju litet svårt utan att röja sin identitet. Men ett minimum borde ju vara att det finns något slags juridiskt ombud för den vars abonnentuppgifter krävs ut som har möjlighet att t ex. bestrida bristfällig bevisning (exempelvis skärmdumpar).
Vad jag förstår har en brottsmisstänkt bandidosmedlem som utsätts för telefonavlyssning av polisen bättre representation än en misstänkt fildelare vars personuppgifter det är aktuellt att lämna ut.
”Istället kan första förvarningen om anklagelsen vara att kronofogden knackar på dörren och/eller att ens tillgångar fryses.”
Nja, misstankegraden som gäller är enligt lagen ”sannolika skäl”. Det räcker alltså inte med något slags allmän förmodan, utan det måste finnas konkreta indikationer på att villkoren för kvarstad uppfylls.
För intrångsundersökning gäller enligt vad jag vet att ”Ett beslut om intrångsundersökning får meddelas endast om skälen för åtgärden uppväger den olägenhet eller det men i övrigt som åtgärden innebär för den som drabbas av den eller för något annat motstående intresse.” Jag har för mig att det i samband med IPRED diskuterades en annan proportionalitetsbedömning där detta delvis kunde kringgås, men jag har inte detaljstuderat IPRED sedan dess så jag vet inte var det landade.
Hur som helst så tycker jag att reglerna om kvarstad i praktiken framstår som mindre problematiska än de för intrångsundersökning som innebär ett oerhört integritetsintrång om det är fråga om att undersöka innehållet på hårddiskar. Inte minst i ljuset av det fall där, jag har för mig att det var, antipiratbyrån fick tillgång till en privatpersons hårddisk.
”Nja, misstankegraden som gäller är enligt lagen ‘sannolika skäl’. Det räcker alltså inte med något slags allmän förmodan, utan det måste finnas konkreta indikationer på att villkoren för kvarstad uppfylls. ”
Tja, det lär nog räcka med skärmdump…
Vad menar du?
Villkoren för kvarstad har ju ingenting direkt att göra med huruvida ett upphovsrättintrång har skett eller ej.
Rättegångsbalken 15 kap 1 §:
”Om någon visar sannolika skäl för att han har en fordran, som är eller kan antas bli föremål för rättegång eller prövning i annan liknande ordning, och det skäligen kan befaras att motparten genom att avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sätt undandrar sig att betala skulden, får domstol förordna om kvarstad på så mycket av motpartens egendom att fordringen kan antas bli täckt vid utmätning.”
Misstanken om att någon skulle avvika eller undandra sig att betala en skuld är det väl inte ofta man försöker styrka med hjälp av skärmdumpar?
Ehm, va? Jag tror vi talar förbi varandra…
Min poäng är att en rättighetsinnehavare inte hur som helst kan begära att någons tillgånger fryses. Även om skärmdumpar skulle räcka för att göra troligt att ett intrång begåtts så måste rättighetsinnehavaren därutöver också kunna visa sannolika skäl för att den anklagade personen kommer att vidta sådana åtgärder som gör att fordringen inte kan betalas ifall han/hon förlorar en tvist. Förstår vi varandra nu?
Aha. Jo, jag tror att jag förstår. Men Ipred är ju ändå dåligt.
Calandrella → Har du lust att slänga upp dina bilder på Commons? Din Lundström-bild är bättre än Notwists som pryder WP-artiukeln just nu t.ex.
Tja, jag har inte orkat fixa det än… Du får gärna göra det själv om du orkar. Jag lovar, jag kommer inte stämma dig för upphovsrättsbrott om du inte gör det på exakt rätt sätt 🙂 – faktum är att bilderna är släppta så långt det juridiskt går, dessutom.
De finns högupplösta på http://flickr.com/photos/calandrella
calanderella; du råkade visst lägga till en extra punkt på adr. till flickr
Ah, fixat, tack för att du sade till!
förlåt… calandrella… stavar du förstås
Justa bilder! Vad kul att någon med en vettig camera och CC-licens är där 🙂
Har du övervägt förresten, att tagga bilderna på personer som ”freesouls”? Joi Ito berättade för mig om det när han besökte vårt kontor, det ger ens bilder större chans att komma till bra användning och ger världen tillgång till bra personbilder. Spana in det här:
http://www.flickr.com/photos/tags/freesouls/interesting/
http://joi.ito.com/weblog/2007/06/18/freesouls-and-p.html
http://joi.ito.com/weblog/2008/08/01/freesouls-captu.html
http://freesouls.cc/
Han har ju inte monopol på det, så jag brukar tagga en del av mina bilder med ”freesouls” också, de gånger det är vettigt att sätta fullt namn och sånt på dem
De är inte CC; de är helt, helt fria (så långt det går juridiskt). Det vill säga, de är friare än CC (om det nu går juridiskt).
Vad är freesouls?
”VARNING
E-post och ALL Internettrafik till och från Sverige, eller som passerar servrar i Sverige, avlyssnas av Försvarets Radioanstalt, FRA. (Text från Journalistförbundet)”
Jaha, och vad gör det då?